Архиве категорија: чланци

ПОЗДРАВ!!!

Драги моји ученици,

желим вам пуно среће у овој школској години!

Време је да се главе опет усијају! Зато, збирке у шаке, памет у главу, фејсбук у заборав и засијајте у свом успеху!!!

Поздрав од ваше професорке!

screenshot_2016-06-15-12-12-22-1

доказ…

Доказ Питагорине теореме на другачији и необичан начин.

Ех, да драги Питагора може ово да види….

Померајте тачку и померајте слајдер па видите шта се дешава.

човек, вук и коза

Проблем енглеског теолога и научника Алкуина из Јорка који је направио колекцију од 53 загонетке и трик питања.

Један човек, носећи врећу са купусом, дошао је до обале реке, заједно са вуком и козом.Чамац је мали тако да човек може да превезе само вука, само козу или само врећу са купусом. Наравно, он не сме да остави на било којој обали козу и купус илии вука и козу заједно. Како ће човак, са што мање прелаза преко реке , да пребаци вука, козу и купус?

решење:  увешћемо ознаке човек-Ч, вук-В, коза-К,  купус-к. Стање у чамцу биће група слова која су уведена као ознаке за 4 објекта у задатку , а све групе су одвојене цртама које представљају један прелаз преко реке. Постоје два минимална решења која оба имају 7 прелазака преко реке:

1.   ЧК-Ч-Чк-ЧК-ЧВ-Ч-ЧК тј човек превезе козу, врати се по купус, превезе га, али узме козу коју остави на полазној страни реке, узме вука, остави га код купуса, па се врати по козу.

2.   ЧК-Ч-ЧВ-ЧК-Чк-Ч-ЧК-пробајте да опишете сами….

Најдужи прост број

download

Група америчких истраживача успела је да пронађе најдужи прост број који се састоји од 17 милиона цифара. Прости бројеви су природни бројеви већи од 1 који су без остатка дељиви само са 1 и са самим собом.

Kertis Kuper и његов тим са Универзитета у Мисурију успели су да дођу до броја који има 17 425 170 цифара, па би за исписивање овог броја било потребно 4000 папира А4 формата.

До овог броја научници су дошли уз помоћ технике за проучавање Мерсенових простих бројева. Било им је потребно 40 дана рачунања са 160000 процесора, да би дошли до новог рекорда.

Добили су премију од 3 000 долара. Фондација за електронске границе ће наградити са 150 000 долара проналазак простог броја са 100 милиона цифара, а са четврт милиона долара проналазак простог броја од преко милијарду цифара.